Banan

En av Smålands bästa banor

Du vill spela golf på Småländska höglandet. Mörka, trolska granskogar och morgondimman över tjärnen. Det gamla kulturlandskapet med stenmurar och stora ekar. John Bauer möter Astrid Lindgren. Du vill spela Skedhult utanför Eksjö.

Nu står du högt uppe på första tee och tittar ner mot en långsmal, snedställd green. Hålflaggan vajar lätt och det ser så nära ut. Du höjer blicken och skymtar en vattenspegel ner mellan träden. Banan väntar.

Svensk Golf rankade första hålet på Skedhult som ett av Sveriges femtio bästa golfhål 2014. Den här morgonen känns det inte som en tillfällighet.

Nu går du av sexans green och tittar bort över den lilla sjön som du strax ska flyga bollen över. Det döda trädet i strandkanten lyser vitt mot de mörkgröna skuggorna. Det skulle inte förvåna om en stor småländsk älgtjur klev fram för att dricka.

Rundan går vidare, stryker förbi Norra Vixens strand. Många av hålen kräver tanke och taktik, men det finns också gott om tillfällen att sträcka ut med drivern. Och innan du vet ordet av så peggar du upp på artonde. Eksjös egen Europatourvinnare Pierre Fulke kallar det för ett tufft men roligt avslutningshål som kräver mycket av spelaren. Om du har något kvar så är det dags att plocka fram det nu. En lätt fade över kullen mitt i fairway så är du hemma.

Eksjö golfklubb grundades redan 1938 av en grupp officerare som anlade sin första golfbana på övningsfältet Ränneslätt. År 1975 ritade Anders Amilon den nya banan på Skedhult, och 2009 var det dags för en översyn och en ny bansträckning. Resultatet?

”Det är sällan vi pratar om dolda pärlor i Golfsverige nu för tiden, men Eksjö GK är precis en sådan.”
– Tobias Bergman från Svensk Golf besökte Skedhult 2014.

Han fick uppleva ”en härlig promenad i en terräng som växlar mellan park och skog”, och ”en design som begär att du har klarat av grundkursen i spelstrategi”.

Nu är det din tur att se vad du tycker.